Robert Sanga

Robert Sanga

Friday, February 20, 2015

Hva som kan hindre innvandrere å komme i arbeid i oljenæring i Kristiansund?

Av Robert Sanga

1. Problemstilling

- Det er mye logistikk tilknyttet innvandring fordi logistikk ikke bare handler om transport av varer og informasjon, men det handler om transport av mennesker og tjenester fra et sted til annet sted. Kristiansund er en flerkulturell by med folk fra forskjellige steder i verden. Innvandrere fra både vestlig og ikke vestlige land kom til Kristiansund for å bosette seg. Man kan gruppere innvandrere som familieinnvandrer, arbeidsinnvandrer, forretningsmenn, flyktninger og så videre.

Arbeid er en viktig del av innvandrere sin integrering i det norske samfunn. Det er forskjellige typer arbeids for forskjellige arbeidstaker. Det er ikke alle som klarte å skaffe seg riktig jobb. Innvandrere har mange utfordringer til å komme ut i arbeidsliv. Ut i fra dette velger jeg derfor denne problemstillingen «hva som kan hindre innvandrere å komme i arbeid i oljenæring i Kristiansund.» Når jeg nå har stilt dette spørsmålet, er faktisk problemstillingen allerede relativt avgrenset.

2. Enheter, variabler og verdier 

Slik problemstillingen her er formulert, er den ikke mulig å undersøke direkte. For å komme videre i undersøkelse må jeg forsøke å finne ut mer konkret om hvem jeg rent faktisk ønsker å undersøke. Disse kalles ifølge Jacobsen1 undersøkelsesenheter. I min problemstilling kan jeg da faktisk avgrense undersøkelsesenhetene til innvandrere i Kristiansund. Det er også viktig å presisere med problemstillingens tema i et sett mer konkrete variabler. Ifølge Jacobsens1 ulike undersøkelsesenheter har ulike verdier på variablene. Variablene i denne undersøkelsen er da arbeid for innvandrere og hindringer for å komme i arbeid i oljenæring i Kristiansund. Mulige verdier kan være mann, kvinne, yrke og så videre.

Det er en tett sammenheng mellom variabler, enheter og verdier i denne undersøkelse. Nå har jeg avklart disse sentrale komponentene i problemstillingen, så skal jeg prøve å stille helt spesifikke og konkrete spørsmål i mitt spørreskjema.

Populasjon og utvalg


Med populasjon menes ifølge Jacobsen1 alle de undersøkelsesenhetene jeg rent faktisk kunne ønske å uttale meg om i min undersøkelse. Populasjonen min vil visstnok altså alltid være avgrenset innenfor en såkalt kontekst. I min problemstilling «hva som kan hindre innvandrere å komme i arbeid i oljenæring i Kristiansund» er da konteksten Kristiansund, og populasjon i min undersøkelse vil da selvfølgelig rent faktisk være alle innvandrere i Kristiansund.

Ifølge statistikk fra Statistikk sentralbyrå (SSB)2 det er 2742 innvandrere som bor i Kristiansund. Det er en av den største andel innvandrere på Nordmøre. Jeg må derfor ta i bruk en utvalgs undersøkelse siden det bli ikke enkelt å sende spørreundersøkelse til enhver innvandrer. Jacobsen1 har definert utvalg som en undergruppe av populasjonen, altså en mindre gruppe. Det vil da for eksempel si at jeg ved min undersøkelse da faktisk ikke hadde undersøkt alle innvandrere, men kun en mindre liten gruppe av innvandrere. Det vil da bli et slag representativt utvalg som ligner på populasjonen på alle mulige relevante kjennetegn.

Et grunnleggende krav er at utvalget må være over en viss størrelse før man i det hele tatt kan begynne å tenke på noen muligheter for å generalisere. Det finnes flere forskjellige typer av utvalgsmetodene som systematisk utvalg, bekvemmelighetsutvalg, selvutvelgelse og så videre. Av disse skal jeg ta bekvemmelighetsutvalg som går ut på at man rett og slett trekker ut de som er lettest å få tak i. Jeg synes at det passer best for min undersøkelse.

2. Undersøkelsesdesign

- Først og fremst måtte jeg ta konkretisering (operasjonalisere) av begrepene det jeg ønsker å undersøke om. Det er fordi «hva som kan hindre innvandrere å komme i arbeide i oljenæring i Kristiansund» er ikke målbart. Siden det ikke er mulig å måle direkte, må jeg bare nøye meg med å måle det indirekte. Da må jeg være flink til å stille spørsmål tilknyttet til hindringer for innvandrere å komme i arbeide i oljenæring i Kristiansund. Ifølge Jacobsen1 er det å konkretisere spørsmålene i spørreskjema er viktig. Det er spørsmålene i et spørreskjema som er de praktiske instrumentene vi kan benytte for å måle mer teoretiske begreper.

Så skal jeg komme til å bruke ulike utformede spørsmål og svar. Det er passende til å bruke spørsmål utformingene som kategorisk eller nominal som er type spørsmål med svaralternativer, rangordning eller ordinal for å bruke svarene til å gruppere enheter, metriske svaralternativer med tall og åpne svaralternativer for å få mer informasjon i denne undersøkelse.

Etter arbeidet med konkretisering av problemstillingen skal jeg forsøke å finne det undersøkelsesopplegget som er best egnet til den spesifikke problemstillingen. Jacobsen1 mente at vi må stille spørsmålet som: «Er det undersøkelsesopplegget vi velger, egnet til å belyse den problemstillingen vi ønsker å undersøke?» Så skal jeg prøve etter beste evne å stille dette spørsmålet til meg selv gjennom prosessen å velge undersøkelses design.


Valg av undersøkelsesdesign


Ifølge Jacobsen1 går det intensiv undersøkelse i dybden, og er kostnadskrevende. Det tar lang tid å samle inn data (lange intervjuer, lange perioder med observasjon, osv.).

Den informasjonen vi ender opp med, er så detaljert og nyansert – kompleks at den krever enormt mye analysearbeid. Intensive design vil ofte få fram relevante og riktige data, men disse er ofte vanskelig å generalisere fra det vi undersøker, til en større populasjon. Det andre designet er ekstensivt som går i bredden som er et forsøk på å få en presis beskrivelse av omfanget, utstrekningen og/ eller hyppigheten av et fenomen på tvers av kontekster. Det går i bredden som øker mulighetene for å generalisere funnene fra et utvalg til en populasjon. Ekstensiv design medfører at vi kan generalisere, men kan bli så overfladiske at data blir mindre relevante. Det er også forklarende kausale design som innebærer at vi får data fra ulike tidspunkt, og aller helst et opplegg der vi kan sammenligne et eksperiment – og en kontrollgruppe.

Hvert av de tre nevnte undersøkelsesoppleggene har sine sterke og svake sider. Det er likevel for enkelt å si at ekstensive studier egner seg hvis vi ønsker å generalisere funn, mens intensive studier egner seg når vi ønsker relevans. Det er et valg mellom teoretisk og statistisk generalisering. Så har jeg tenkt å ta ekstensive typen undersøkelser med utvalgt til en populasjon. Det vil si at jeg skal prøve å ta nøyaktig beskrivelse av omfanget av undersøkelse som planlagt fra innvandrere i Kristiansund. Det er nettopp fordi jeg ønsker å generalisere funn fra den populasjon utvalgt i undersøkelser.

3. Datainnsamlingsplan

- Når spørreskjemaet mitt er helt ferdig utformet, er min neste oppgave hvordan jeg rent faktisk skal samle inn all dataen. Ifølge Jacobsen1 finnes det fire muligheter: 1) post utsendte spørreskjema, 2) telefornintervju, 3) spørreskjema sendt ut via e-post eller web-side og, 4) standardisert personlig intervju. Det er selvfølgelig både noen svakheter og noen styrker ved alle disse fire metodene. Før jeg egentlig kan velge ut hvilken metode jeg ønsker å benytte meg av, skal jeg ifølge Jacobsen1 i teorien egentlig sammenligne alle metodene ut fra et sett kriterier. Disse kriteriene er da blant annet kostnader, hurtighet og hvilken gruppe jeg undersøker.

Siden jeg skal undersøke om hindring for innvandrere å komme i arbeid i oljenæring i Kristiansund, har jeg for ordens skyld valgt metoden spørreskjema sendt ut via e-post. Kostnadsmessig er det nok datainnsamling via e-post eller internett som scorer best. Her slipper jeg i tillegg papir- og portokostnadene jeg hadde trengt ved postutsendelse av spørreskjemaet. I tillegg greier jeg meg med kun veldig få medhjelpere, siden jeg da for eksempel ikke trenger en intervjuer tilstede når folk skal fylle ut et eventuelt spørreskjema.

Hurtighetsmessig ligger nok også utsending av skjema elektronisk i teorien svært godt. De fleste innvandrere i Kristiansund har epost, kan bruke internett, og er god i å snakke norsk også. Så vil det ikke være noen problemer med verken å forstå spørreskjemaet, eller å bruke kommunikasjonskanalene som jeg vil benytte meg av i min datainnsamlingsmetode. Dette er momenter som er svært viktige i mitt valg av datainnsamlingsmetode. (*Vennligst se spørreskjema vedlegg bakerst i besvarelsen)

4. Plan for data analyse og hvordan trekke konklusjoner

- Plan for data analyse

Analysen av data fra spørreskjemaer er en viktig del av kvantitative forskningsprosessen. Ifølge Jacobsen1 kan man legge inn opplysninger fra spørreskjemaer eller fra sekundærkilder på data slik at de kan analyseres ved hjelp av et statistikkprogram. Dette medfører at vi må omgjøre svar på spørsmål til tall som kan forstås av en datamaskin. Denne prosessen kalles koding. Når kodingen er gjennomført, kan dataene legges inn, og vi kan da starte analysen.

Koding av spørreskjemaer

Ifølge Jacobsen1 koding innebærer at vi gir hvert enkelt svarealternative en tallmessig verdi, slik at skjemaene kan behandles statistisk ved hjelp av en datamaskin og et statistikkprogram. Problem oppstår fordi ulike spørsmål har svaralternativer som er på ulike målenivå. Disse svaralternativer gir forskjellig type informasjon. Jeg har planlagt å ta fire typer utforming av svaralternativer i mine undersøkelser. Disse er kategoriske svaralternativer (nominalt målenivå), metriske svaralternativer (forholdstallsnivå), rangordnede svaralternativer (ordinalt målenivå), og åpne svaralternativer.

Jeg skal bruke nominalt målenivå i spørreskjema for å rangere grupper i forhold til hverandre. Grunnen til dette er at jeg kan bruke svarene til å gruppere enheter. Det vil si at jeg faktisk kan rangere respondenter til personer fra vestlige land eller ikke vestlige land, mann eller kvinne, om de mottar tjenester fra NAV eller ikke, og så videre. Så blir det enklere å analysere om respondenter likheter og forskjeller. Jeg kan godt bruke statistiske mål på samvariasjon metode for å analysere disse likheter og forskjeller. Så har jeg tenkt å bruke relativ fordeling tabell på variablene kjønn for å få klarere forskjellen på gruppere enheter.

Svarene jeg skal få fra metrisk målenivå kan også bruke til å gruppere respondenter i forhold til dere svar. Det som er bra med metriskmålenivå er at man kan faktisk bruke direkte tallene. Det skal ikke være nødvendig for meg å omgjøre svaralternativene som alder og hvor mange timer respondenter jobber i uke til tall siden svarene skal komme i form av tall. Da kan jeg bare benytte absolutt og relative fordeling tabell på variabelen alder og bruke gjennomsnitt regning metode for å finne ut om gjennomsnittlig timer som innvandrer bruke per uke for å jobbe.

Den tredje formen som jeg planlegger å bruke i spørreskjema er ordinalt målnivå. Det er veldig fornuftig måter å rangere respondenter i forskjellige kategoriene i stigende forhold til hverandre. Det vil si jeg kan da benytte denne metode til å rangere de som har tatt lavere utdanning eller høyere utdanning, hvor fornøyd de er med nåværende jobb, dere kjennskap nivå til Vestbase og så videre. Det siste svaralternativ som jeg skal bruke er åpne svaralternativer. Jeg synes at det greit at respondenter selv beskriver deres synspunkter om hva som kan hindre dem til å jobbe i Vestbase. Her kan respondenter beskrive om deres meninger i stedet at de krysse på faste svaralternativer hele tiden. Det blir krevende å kode svarene siden jeg skal få svært mangeartede utsagn. Derfor skal jeg omdanne svarene til faste svaralternativer og kodet dem med et tall slik at datamaskinen kan kode dem.

- Plan for å trekke konklusjoner


Ifølge Jacobsen1 skal gode undersøkelser oppfylle kravene til begrepsmessig gyldighet, pålitelighet, og interngyldighet. Mange av de problemene i forbindelse med kvalitative undersøkelsesopplegg gjelder også for kvantitative opplegg.

Jeg valgte å ta undersøkelse om «hva som kan hindre innvandrere i å komme i arbeid i oljenæring i Kristiansund» og dette kan ikke måles direkte. Så skal jeg stille spørsmålene som utdanning nivå, ytelser av NAV tjenester, kjennskap til Vestbase, om respondenter har truck/bil førerbevis eller ikke, og så videre. Jeg skal prøve å måle de som jeg faktisk har planlagt å måle ved bruk av disse spørsmålene i undersøkelser. Disse kan fungere som indikatorer på de mer teoretiske begrepene. På den måten skal undersøkelse være begrepsmessige gyldig. I tillegg kan jeg godt kontrollere med de som har god kunnskap på spørreundersøkelse spørsmålene for å teste ut om dem virker fornuftige.

Spørreskjema er ganske åpen, så vil naturligvis respondenter gi korrekt svar. Det skal ikke være noen problemer for respondenter å gi riktig svar. Så kan man stole på dem. Derfor ville det være god pålitelighet i forhold til svarene. Generelt sett kan man si at hvis resultatene støttes av teori som man studerer, vil man kunne anta at den interne validiteten er god. Likevel blir det bra om å være kritisk fra drøfte funn slik at andre kan teste både gyldighet og pålitelighet i undersøkelser.

5. Etiske og praktiske avveininger gjennom undersøkelsen

- Ifølge Jacobsen1 samfunnsvitenskapelige undersøkelser dreier seg nesten alltid om å studere mennesker. Når vi forsker på mennesker, begår vi også et «innbrudd» i deres liv, enten det nå gjelder den private sfære (familie, venner, kjøpsatferd, eller annet) eller en mer offentlig sfære (jobbforhold, velgeratferd). Dette stiller alle som vil gjennomføre studier av andre mennesker, overfor noen etiske dilemma. Slike etiske overveielser må man så langt som mulig klargjøre før man går i gang med en undersøkelse. Utgangspunktet for forskningsetikken i Norge i dag er da altså tre grunnleggende krav knyttet til forholdet mellom forskeren og dem det forskes på. Disse tre grunnleggende krav er: krav på informert samtykke, krav på privatliv og krav på å bli helt korrekt gjengitt.

Den helt grunnleggende forutsetningen for begrepet informert samtykke er da altså at innvandrere som undersøkes i min undersøkelse, helt frivillig skal delta i min undersøkelse.  Og at denne frivillige deltakelsen skal være basert på at innvandrere som undersøkes, vet absolutt alt om hvilke farer og eventuelle gevinster en slik deltakelse kan medføre. Og det er akkurat derfor skal jeg sende med et oversendelsesbrev sammen med spørreskjemaet. I dette oversendelsesbrevet skal jeg informere innvandrere blant annet om hva undersøkelsen innebærer for dem som personer og hvilken hensikt denne undersøkelsen har, og at en deltakelse i denne undersøkelsen er helt og fult ut fullstendig frivillig.

En ting det er veldig viktig å huske på i følge Jacobsen1 er kravet om at respondenter som skal undersøkes, har en rett til et privatliv. Det vil altså si en slags frisone i livet som overhodet ikke skal undersøkes. Og det må jeg som undersøker ta hensyn til og respektere. Min undersøkelse handler hovedsakelig om hindringer for innvandrere å komme i arbeid i oljenæring i Kristiansund. Derfor vil det først og fremst handle om arbeidsmarkedet for innvandrere. Det er derfor naturlig nok at jeg verken har behov for å spørre om innvandrere privatliv eller intime relasjoner.

 I den grad det er mulig, skal jeg også forsøke å gjengi alle resultater fullstendig og i riktig sammenheng. Svarfordelinger på enkeltspørsmål skal jeg sette inn i en større sammenheng. Det er fordi innvandrer har krav på fullstendig gjengivelse. Så skal jeg prøve mitt beste å gjengi resultatene så korrekt som mulig i henhold til respondentenes svar.

Referanse lister

1) Jacobsen, Dag Ingvar. «Hvordan gjennomføre undersøkelser» 2. utgave, Kristiansand. Mai, 2005. Høyskoleforlaget.


3) Vedlegg spørreskjema


------------------------------------------------------------------

6. Spørreundersøkelse om hva som kan hindre for innvandrere å komme i arbeid i oljenæring i Kristiansund


1) Hvilken del av verden kommer du fra? (Nominalt målenivå)
     (sett kun ett kryss)

       Vestlige land               Ikke vestlige land



2) Kjønn? (Nominalt målenivå)           Mann               Kvinne

3) Alder: _______________ (metrisk målenivå)

4) Hva er den høyeste utdanning du har tatt? (ordinalt målnivå)


      Grunnskole       Videregående      Fagbrev      Bachelorgrad      Mastergrad      doktorgrad

5) Benytter du tjenester fra NAV eller kommune for å jobbe? (Nominal målenivå)

           Ja                          Nei

6) Hvor mange timer jobber du per uke: _________ timer per uke? (metrisk målenivå)                  

7) Hvor fornøyd er du med din nåværende jobb? (Ordinalt målenivå)

Svært misfornøyd     Misfornøyd    Verken/Eller  Fornøyd         Svært fornøyd

        1                                2                     3                     4                               5                  

8) Kan du tenk deg å ta videre utdanning for å få bedre jobb? (Nominal målenivå)


                Ja                          Nei

9) Hvor god kjennskap har du til Vestbase? (Ordinalt målenivå)

Ingen kjennskap        Litt kjennskap           god kjennskap           Svært god kjennskap

          1                                             2                                          3                                          4                 

10) Har du både truck og bil førerbevis for å jobbe i Vestbase?   (Nominal målenivå)


               Ja                                    Nei

11) Hvordan vurderer du jobbmuligheter for deg i oljenæringen i Kristiansund?


         (Ordinalt målenivå)


Svært liten      Liten                Verken/eller               Stor                Svært stor


   1                   2                      3                4                5                     6


           


12) Hva er det som kan hindre for deg å jobbe i Vestbase? (Åpne svaralternativer)


______________________________________________________________________


______________________________________________________________________

Tusen takk for at du tok deg tid til å delta i spørreundersøkelsen!





Monday, January 12, 2015

Study in Norway Interviews with Robert Sanga :)

"Study in Norway Interviews with Robert Sanga"

Personal information
Name: Robert Sanga Haungo          
Date of birth: 12.01.1980
Country of origin: Burma/Myanmar
University/University College in Norway: Molde University College
Main field of study: Petroleum Logistics
Time of your stay in Norway: over 6 year

“Questions & Answers”

1. Could you tell us the main reasons for choosing Norway as your study destination?
-  I came to Norway as part of resettlement program for refugees in March, 2008. I had been in New Delhi, India as a Burmese refugee for the past 11 year. I was fortunate to have the opportunity to study in all those years in English medium school/college/university. I did my bachelor degree in Political Science Honor from Dyal Singh College, Delhi University and then a master degree of the same subject from Indira Gandhi National Open University (IGNOU).

After I got a permanent residential permit in Norway, I could have applied for study in other country. However, I did rather choice to study in Norway because I like the educational institution here. The teachers/professors are well qualified and most of them do all their best to teach in an understandable ways, so that students may have a better understanding of the subjects, which can be useful in actual work places.  I like the culture of openness, helpfulness, kindness and good relation between students and teachers.

2. Why did you choose the institution you are/where at?
- I choose to study at Molde University College because it provides one of the best educations in logistics in Norway. A student can study up to a PhD in logistics science.  And it’s the only place where you can study about Petroleum Logistics in Norway. Molde University College has a good campus/branch in Kristansund which is also known as “Høgskolensenteret I Kristiansund” where I am studying Petroleum Logistics now.  It’s located close to offshore supply base center known as Vestbase AS. All these combinations are very attractive to me, which was why I choose to study here. 

3. What was your idea about Norway before you arrived?
- My uncle Dr. Lal Lawm Thanga was in Oslo, Norway from 1998 to 2000. It was before he immigrated to USA for further study in dental surgery. So, he told me many things about Norway before I myself immigrated here. I was surprised to know that the sun did not set for six months during summer and sunset for six months in winter in Northern Norway. I just do know how to imagine myself in living such places. My uncle did not tell me much about Norwegian dialects.
I thought that Norwegian speaks good English and that I may able to speak to everyone in English.

4. Which are the main differences from your country when it comes to your life as a student?
- A student life in my country of origin, Burma/Myanmar had never been easy. We were dependent on our parent to support us whereas Norwegian students can easily have access to Norwegian State Education Loan/fund (Lånekasse) for their study. There was not much freedom in the class in Burma as the teachers decide almost everything. Moreover, we have to wear school uniform. Norway have 10+3 educational system, which means a student has to study minimum 16 year to get a bachelor degree. Thought I had studied 10+2 system in India, it’s not the same as Norwegian 10+3 system. Burma does not have such system either. These are some of opposite things in comparison with student life in Norway.

5. In your opinion, what is the most important academic outcome as an international student in Norway?
- The most important academic outcome as an international student in Norway is to have a much deeper understanding of the subjects, which is to have even a practical work experiences as well.

6. Are there any personal experience as a foreign student in Norway you would highlight?
- Firstly, it has never been easy to learn Norwegian language. But I did complete Norwegian language Advance Level course, which is also known as Bergenstest within two year of my arrival in Norway. That’s very helpful to me. Otherwise, I will not be having good Norwegian friends and friends from the immigrant community living in Norway as I have got now. Secondly, I sometimes feel a bit stress during exam not only because of health issues, but also because it’s expensive to study here. 

7. What would you tell students from your country about university life in Norway?
- It’s important to learn Norwegian language even though it may not be a formal requirement at certain college and university. Know what you can do and what you cannot do. Knowing our own limit is best. Try to overcome your weakness and be a good example for other students. It will be good if you can find part time job while you study in Norway.  Try to be smart with your study & exam so that you may score the best result.

8. What do/did you miss the most when you are/where away from your country?
- I miss my family and relatives the most. I belong to Chin community of Burma and I miss my community and friends. I also miss the food. However, restaurants in Norway offer varieties of foods, which are tasty. Nevertheless, it has never been the same as my own Chin traditional foods.


9. In your opinion, what is the most important outcome of being an international student?
- I have studied ten year in Burma/Myanmar, eleven year in New Delhi, India and over six year in Kristiansund, Norway. One of the most important outcomes of being an international student is that I know how to integrate myself with different kind of students and societies from different countries. I can easily adapt the cultures, languages and way of living even in a straight land, far away from home.

10. What are you doing now?
- I am studying second year, fourth semester in Petroleum Logistics at “Høgskolensenteret I Kristiansund” which is part of Molde University College. It’s a fulltime study program, which I will be completing by June, 2016. I got both loan and scholarship from Norwegian State Education Loan/Fund for my study and I have part time job as to have additional support for my living and study expenses. I use to write for my blog, and take videos from different places, which I sometime upload them in my youtube channel.  I use to attend the Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints every Sunday, and try to spend my weekend in a meaningful way.

11. What are your future plans?
-  I will try to complete my present full time program of study in Petroleum Logistics by June, 2016. That is my goal as of now. Then I will try to find a suitable job and if I do not get that immediately, then I will continue to study a master degree in Logistics, probably a master degree in Petroleum Logistics. My home country Burma/Myanmar have a lot of natural gas & oil, which are mainly export to Thailand and China. Many international and multinational big companies are there along with Norwegian Statoil. So, if I do not get a suitable job after completing a master degree in logistics science in Norway, then I will not take another chance to miss some of the most promising job opportunity in Burma/Myanmar.  That would be possible only after getting Norwegian citizenship which I will be having one in the near future.


                              ------------------------------------------